Suomennettu ja lyhennetty kertomus Lehdoista

Pari päivää sitten panin tänne pitkän englanninkielisen artikkelin Ella Lehdosta, alueemme tehonaisesta 1930-luvulta ja eteenpäin. Tässä asiat selvällä suomen kielellä ja vähän lyhyemmässä muodossa:

Alkuvuosien vaikuttajia: Ella ja Charles Lehto

Ella syntyi Törmässä Suomessa, tuli ylioppilaaksi 1915. Hän jatkoi opintojaan: kirjanpitoa, kieliä, bisnestä, Helsingin Työväenopistossa, missä kaikessa häntä opasti hänen kuuluisa tätinsä Miina Sillanpää.

Miina Sillanpäästä (Vilhelmina Riktig 1866-1952) tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen ministeri 1926. Miinalla ei ollut muodollista koulutusta, mutta tämä eteenpäin pyrkivä, suorasanainen, ja selväjärkinen toiminnan nainen eteni liike-elämässä ja toimi pitkän uran kansanedustajana.

Ella tuli New Yorkiin paremman palkan toivossa 1920, meni naimisiin Charles Lehdon kanssa 1923, ja he muuttivat Miamiin 1931, ja 1932 Lake Worth. Ella ja Charles tekivät ahkerasti työtä, menestyivät liiketoimissaan, ja olivat sekä Elks Klubin että Lions klubin johtavia jäseniä.

Oman työnsä ohessa he olivat mukana aloittamassa ensimmäistä Suomalaista Klubia 1935. Klubi vuokrasi E-kadun Haalia tansseihin ja kokoontumisiin, mutta kokoontui myös Elks klubin Haalissa toiminnan alkuvuosina. Vuodelta 1943 olevissa pöytäkirjoissa mainitaan, että Lehdot toimivat monissa Suomalaisen klubin tehtävissä. Suomalainen klubi kokoontui viikottain tansseihin ja kaikki tulot lähetettiin USO:lle, punaiselle Ristille, ja myöhemmin Suomeen. Helmikuussa 1945 velvoitettiin rahastonhoitaja Emil Leino huolehtimaan orpolasten kassasta kunnes aukeaa tie Suomen rahalähetyksille, sekä valittiin Ella Lehto ja Albin Moisio avustamaan Leinoa rahan lähetyksessä. Suomalainen klubi, joka Tammikuun 22 päivä 1944 nimettiin  Finnish American Tourist Clubiksi, lähetti Suomeen huomattavia summia rahaa. Helmikuun 27 päivä 1946 päivätyssä kirjeessä Martta Salmela-Järvinen kiittää Suomen Sosiaalidemokraattisen työläisnaisliiton puolesta avustuksista, jotka he olivat saaneet vastaanottaa Miina Sillanpään välityksellä sotaorpojen avustukseen käytettäväksi. Mahtoi Miina Sillanpää olla ylpeä sisarensa tyttären toiminnasta Floridassa.

Suomalaisesta Klubista 1944 eronnut Finnish Workers Educational Club  alkoi etsiä omaa kokoontumispaikkaa 1940-luvun puolivälissä. Se löytyi, ja Kenttähaali  rakennettiin Lehto Real Estate Company of Lake Worth:lta hankitulle maalle, jonka Ella ja Charles Lehto erottivat omasta alueestaan. Kenttähaaliin johtava katu kantaa vieläkin nimeä Lehto Lane.

Toisaalla Suomalainen Turistiklubi hankki tontin Väinö ja Elin Heinoselta ja rakensi 1948 tontille ensimmäisen haalirakennuksen. Nykyinen Suomi Talo sijaitsee edelleen samalla Heinosilta hankitulla tontilla Lantanassa.